Recepten
Er is niks leukers dan bakken; de heerlijke geur in de keuken, lijdzaam wachten tot het uit de oven mag en afgekoeld is om vervolgens te kunnen smullen! Voor de keukenprins(es) die van een uitdaging houdt en net dat beetje extra wil geven zijn onderstaande recepten ontwikkeld. Sommige zijn een aanvulling op de bakmixen, andere staan los van het assortiment van Cookielicious, maar hebben hetzelfde uitgangspunt als de mixen: smaak en kwaliteit staan voorop.
De receptenpagina wordt regelmatig uitgebreid. Ben je op zoek naar een recept of vind je dat er echt iets mist in het rijtje, neem dan vooral contact op.
Recept Royal Icing
Ingrediënten
- 3 eiwitten op kamertemperatuur
- 2 theelepels citroensap
- Snufje zout
- 450 gram suikerbakkerspoeder (heel fijne poedersuiker)
Materiaal
- Schone kom (vetvrij)
- Mixer
- Spuitzak
Werkwijze
- Klop de eiwitten samen met het citroensap en een snufje zout stijf met de mixer. Begin rustig en voer de snelheid op tot de hoogste stand.
- Mix geleidelijk met kleine beetjes de suikerbakkerspoeder door het eiwitmengsel. Doe dit op lage snelheid.
- Blijf mixen tot het mengsel goed stijf is, max. 5 minuten op hoge snelheid.
- Afhankelijk van de gewenste dikte kun je er water aan toevoegen om te verdunnen (een theelepel per keer) of suikerbakkers-poeder om het mengsel dikker te maken.
Als je de royal icing een kleurtje wilt geven, dan kun je dit het beste na stap 3 toevoegen. Doe het mengsel in de spuitzak en versier je koekjes.

Bewaren
Je kunt de royal icing het beste in luchtdichte bakjes in de koelkast bewaren (maximaal 4 dagen). Voor het verwerken weer 15 minuten op kamertemperatuur laten komen.
Let op! Royal icing droogt snel en wordt dan hard. Als je de kom op het aanrecht wilt laten staan terwijl je aan het werk bent, leg er dan een vochtige doek over.
Rauw eiwit en salmonella
Het nuttigen van rauw eiwit wordt afgeraden voor zwangeren, kinderen tot 5 jaar, zieken en ouderen in verband met de kans op een salmonella besmetting. Bij gezonde mensen zijn de gevolgen niet ernstig, maar je kunt er goed ziek van worden.
In het geval dát er salmonella gevonden wordt is dit in de meeste gevallen aan de buitenkant van het ei (de schaal). Goede hygiëne verkleint de kansen op besmetting hierdoor enorm.
De kans dat er salmonella ín het ei zit is 0,03%, heel erg klein dus. Daarnaast is de bacterie gevoelig voor het citroenzuur dat in dit recept gebruikt wordt, wat de kans op besmetting verder vermindert.
Ga je aan de slag voor mensen in de risicogroep? In de groothandel en in sommige supermarkten is gepasteuriseerd eiwit verkrijgbaar. Door het pasteurisatieproces zijn alle eventueel aanwezige bacteriën gedood en is het veilig om te gebruiken.
Deze ganache (chocoladecrème) is een decadente toevoeging op een gebakken brownie of blondie. Volg de instructies op het kaartje en laat de brownie/blondie afkoelen tot kamertemperatuur in de bakvorm.
Ingrediënten
80 ml Slagroom
1,5 eetlepel Likeur naar keuze (Baileys, Amaretto, etc.)
170 gram Chocolade puur
Doe de slagroom en de likeur in een kom en plaats deze in de magnetron. Verwarm het mengsel tot het kookt, ongeveer één minuut en haal uit de magnetron. Doe de chocolade in een andere kom en verwarm ook deze in de magnetron (niet beide kommen te gelijk verwarmen!). Het handigste is om de chocolade één minuut op vol vermogen te verwarmen, door te roeren en vervolgens op een lager vermogen 30 seconden te verwarmen en weer te roeren. Herhaal dit tot de chocolade gesmolten is, maar let op dat het niet gaat koken, dit tast de smaak aan! Als je dit liever niet in de magnetron doet kan het uiteraard ook op het fornuis in twee pannetjes waarbij de chocolade het beste au bain marie gesmolten kan worden.
Roer het hete slagroom/likeur mengsel door de gesmolten chocolade totdat het goed gemengd is. Dit gaat het beste met een kleine garde. Laat het mengsel vijf minuten staan, totdat het een beetje is afgekoeld. Giet het mengsel over je blondie/brownie in de bakvorm en verdeel met een lepel of spatel de ganache gelijkmatig over het oppervlak. Laat afkoelen op tafel of plaats in de koelkast voor een sneller resultaat. De ganache wordt vast als hij afkoelt waarna je de brownie/blondie uit de vorm kunt halen en kunt snijden.
Eet smakelijk!